Ravioli z kaszanką
 
Składniki
  • 400 g kaszanki (waga bez flaka)
  • 50 g cebuli
  • 20 g masła
  • 10 g musztardy dijon
  • świeży tymianek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto
  • 230 g mąki typu 00 (lub tortowej)
  • 40 g wody
  • 80 g jajek
  • szczypta soli
Do podania
  • pianka ze śmietanki 30% i gorgonzoli
  • koperek
Przygotowanie
  1. Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie a następnie wyrób aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie ok. 10 minut, maszynowo ok. 3 minut). Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na klarownym maśle wraz z kaszanką, musztardą i świeżym tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.
  3. Przystawkę do rozwałkowywania ciasta ustaw na najgrubszą szerokość (0) i przewałkuj. Złóż ciasto na pół i przewałkuj raz jeszcze. Czynność powtórz. Następnie zmniejsz szerokość do "1" i przewałkuj. Zmniejszaj szerokość otworu stopniowo dochodząc do pożądanej grubości ciasta. U mnie "6".
  4. Rozwałkowane ciasto przytnij do długości raviolery (jeżeli jej używasz), zrób wgłębienia palcem i wypełnij je nadzieniem. Możesz posmarować ciasto wodą, jeżeli obawiasz się, że może się nie skleić. Przykryj nadzienie drugim płatem ciasta, dociśnij wałeczkiem, oderwij ciasto, które zostało na brzegach Twoich ravioli i następnie wyciągnij gotowe ravioli z raviolery. Przełóż je w miejsce posypane mąką, żeby nie przywarły.
  5. Gotuj ravioli ok. 5 minut w osolonej, lekko szumiącej wodzie. Następnie przełóż je na patelnię z masłem. Podgrzej, wyłóż na talerz, nałóż gorgonzolową piankę.
  6. Jeżeli planujesz część ravioli zamrozić najlepiej obgotować je ok. 1 minuty i ostudzone włożyć do zamrażarki. Ryzyko popękania ciasta będzie wówczas mniejsze :-)
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 5-7 Kalorie: 175 kcal Białka: 6.5 g Tłuszcze: 8.2 g Cukry: 19.0 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.9 WBT: 1.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/ravioli-z-kaszanka/