Cantucci kasztanowe
 
Składniki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 35 g cukru kokosowego
  • 200 g mąki kasztanowej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 30 g mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 200 g migdałów blanszowanych
  • 100 g czekolady 70%
Przygotowanie
  1. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 175°C.
  2. Jajka i cukier ubij na gęsty krem. Osobno przesiej suche składniki. Do ubitej masy jajecznej dodaj sypkie produkty i mleko. Na koniec migdały oraz czekoladę, równomiernie rozprowadź je w cieście. Z ciasta uformuj dwa podłużne, wąskie bochenki.
  3. Piecz 25 minut. Lekko ostudzone pokrój na ukos ostrym nożem na ciastka grubości ok. 1,5 cm. Rozłożyć na blaszce i piecz dodatkowe 5-10 minut - w połowie pieczenia obracając ciasteczka 'spodem na wierzch' by równomiernie się zarumieniły.
  4. Ostudzić na kuchennej kratce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 416 kcal Białka: 11.5 g Tłuszcze: 20.1 g Cukry: 47.3 g Wymienniki: 7.0 WW: 4.7 WBT: 2.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/cantucci-kasztanowe/