Mufinki cytrynowe
 
Składniki
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 120 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 ml (g) maślanki
  • 125 g roztopionego masła
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
  2. Do jednej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy cukier, sól i skórkę z cytryny.
  3. W drugiej misce mieszamy jajka z maślanką, ekstraktem z wanilii oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
  4. Wlewamy do miski z sypkimi składnikami i mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto wykładamy do papilotów w formie na mufinki. Pieczemy ok. 20-22 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 304 kcal Białka: 6.2 g Tłuszcze: 13.3 g Cukry: 40.0 g Wymienniki: 5.4 WW: 4.0 WBT: 1.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/mufinki-cytrynowe/