650 g mięsa z udźca indyka bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
150 g ziemniaków (waga po obraniu) pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki oleju słonecznikowego
400 g mleka kokosowego
45 g orzechów nerkowca, posiekanych i przypieczonych na patelni
80 g pasty curry
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
świeża kolendra
Przygotowanie
Olej rozgrzej na patelni, dodaj mięso z indyka i obsmażaj je przez 5 minut aż będzie złociste.
Dodaj pastę curry, ziemniaki mleko kokosowe i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij pokrywkę, dodaj sok z limonki i sos rybny i gotuj aż sos się trochę zredukuje. Rozłóż danie na talerze.
Posyp świeżą kolendrą i orzechami nerkowca. Możesz serwować z ryżem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 143 kcal Białka: 13.7 g Tłuszcze: 7.0 g Cukry: 6.4 g Wymienniki: 1.8 WW: 0.6 WBT: 1.2
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/curry-z-indykiem-i-nerkowcami/