Makaronowe muszle z batatami, ricottą, szpinakiem i gorgonzolą
 
Składniki
  • 250 g makaronu conchiglioni
  • 150 g sera ricotta
  • 400 g upieczonych batatów
  • 250 g szpinaku
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g gorgonzoli
  • 20 g parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do peczenia batatów
  • 1 kg drobnej soli
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blasze rozłóż sól i połóż na nią bataty. Piecz przez 1 godzinę lub do czasu aż będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Następnie przekrój bataty na pół i przełóż łyżką miąższ do miski. Dopraw solą i pieprzem.
  3. W czasie kiedy bataty będą się piekły zblanszuj szpinak i drobno go pokrój. Bataty rozdrobnij widelcem, dodaj ricottę i szpinak. Dobrze wymieszaj.
  4. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i przelej zimną wodą. Wysusz je a następnie napełnij przygotowany nadzieniem. Ułóż je w dużej patelni, polej śmietaną i posyp pokruszoną gorgonzolą. Piecz przez 15 minut lub do czasu gdy będą złote i bulgoczące.
  5. Podawaj posypane parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 175 kcal Białka: 6.5 g Tłuszcze: 8.3 g Cukry: 18.6 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.9 WBT: 1.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/makaronowe-muszle-z-batatami-ricotta-szpinakiem-i-gorgonzola/