Kurczak z fenkułem i ciecierzycą
 
Składniki
  • 900 g (8 ud) z kurczaka (tylko górna część)
  • 300 g fenkułu, pokrojonego
  • 250 g ciecierzycy ugotowanej (np. ze słoika)
  • 41 łyżka oleju z pestek winogron
  • 250 g bulionu
  • 250 g śmietany 30%
  • 20 g dukkah
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeże oregano
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 250°C.
  2. Włóż fenkuł, ciecierzycę, paprykę, sól i pierz do dużego rondla. Dodaj bulion i śmietaną i wymieszaj. Udka kurczaka obtocz oliwą i posyp solą i pieprzem. Połóż je na górze składników, które są w rondlu.
  3. Piecz przez 20 minut lub do czasu, gdy kurczak będzie złocisty i upieczony w środki.
  4. Posyp listkami oregano i dukkah.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 157 kcal Białka: 10.8 g Tłuszcze: 11.1 g Cukry: 3.5 g Wymienniki: 1.8 WW: 0.4 WBT: 1.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/kurczak-z-fenkulem-i-ciecierzyca/