5 łyżeczek żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
250 g serka mascarpone, schłodzonego
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
cukier puder - tylko w razie potrzeby, do dosłodzenia
Ponadto
1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)
300 g jagód
Przygotowanie
Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno i boki), następnie na jej dno wyłóż biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając je do wielkości formy.
Jagody i 3 łyżki cukru umieść w garnuszku, zagotuj, tylko do rozpuszczenia się cukru. Zmiksuj blenderem na puree, przetrzyj przez sitko. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj do połączenia, odłóż.
Żelatynę w proszku zalej małą ilością zimnej wody (ok. 4 łyżek), tylko do jej przykrycia, odstaw na 10 minut.
Galaretkę jagodową i namoczoną wcześniej żelatynę zalej 150 ml wrzącej wody i rozpuść. Całkowicie wystudź do temperatury pokojowej upewniając się, że jest dobrze rozpuszczona i bez grudek (w razie konieczności ponownie podgrzej - nie gotuj! - i wystudź).
W misie miksera umieść mascarpone, krótko ubijaj (utrzyj). Dodaj puree jagodowe (jest bardzo rzadkie) i zmiksuj do połączenia. Dodaj galaretkę z żelatyną i zmiksuj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i bardzo delikatnie wymieszaj z resztą składników.
Przygotowaną masę natychmiast przelej na biszkopty ułożone w tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.
Galaretkę jagodową rozpuść w 200 ml wrzącej wody, odstaw do całkowitego wystudzenia. Jagody wysyp na wierzch stężałej masy serowej, zalej galaretką. Odstaw do lodówki do stężenia.
Przechowuj w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 196 kcal Białka: 3.9 g Tłuszcze: 13.1 g Cukry: 15.7 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.6 WBT: 1.3
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/jagodowiec/