600 g ziemniaków (waga po obraniu - przed ok 750 g)
750 ml bulionu
250 g świeżego lososia
125 g świeżych krewetek (waga po obraniu i oczyszczeniu)
50 g śmietany 30%
50 g śmietany 18%
10 g masła
koperek
sól
pieprz piały
sok i skórka z cytryny
Przygotowanie
Marchew, seler, cebulę i ziemniaki umyj i obierz. Wszystko pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Rozcieńcz bulionem, dopraw solą, pieprzem i skórką startą z wyszorowanej cytryny. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut do miękkości.
W międzyczasie łososia i krewetki umyj i osusz. Łososia pokój na małe kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Krewetki pokrój na mniejsze części.
Trochę warzyw i ziemniaków wyjmij z zupy i odłóż, resztę zmiksuj w zupie, dopraw śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Łososia pokrojonego w kostkę, krewetki, odłożone warzywa dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut. (Jeżeli masz zblanszowane krewetki dodaj je 1-2 minuty przed końcem gotowania). Przed podaniem udekoruj koperkiem.