Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
 
Składniki
  • 150 g marchwi
  • 50 g selera korzeniowego
  • 50 g cebuli
  • 600 g ziemniaków (waga po obraniu - przed ok 750 g)
  • 750 ml bulionu
  • 250 g świeżego lososia
  • 125 g świeżych krewetek (waga po obraniu i oczyszczeniu)
  • 50 g śmietany 30%
  • 50 g śmietany 18%
  • 10 g masła
  • koperek
  • sól
  • pieprz piały
  • sok i skórka z cytryny
Przygotowanie
  1. Marchew, seler, cebulę i ziemniaki umyj i obierz. Wszystko pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Rozcieńcz bulionem, dopraw solą, pieprzem i skórką startą z wyszorowanej cytryny. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut do miękkości.
  2. W międzyczasie łososia i krewetki umyj i osusz. Łososia pokój na małe kawałki i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Krewetki pokrój na mniejsze części.
  3. Trochę warzyw i ziemniaków wyjmij z zupy i odłóż, resztę zmiksuj w zupie, dopraw śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Łososia pokrojonego w kostkę, krewetki, odłożone warzywa dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut. (Jeżeli masz zblanszowane krewetki dodaj je 1-2 minuty przed końcem gotowania). Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 96 Białka: 7.1 Tłuszcze: 4.6 Cukry: 6.4 Wymienniki: 1.3 WW: 0.6 WBT: 0.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-ziemniaczana-z-lososiem-i-krewetkami/