Do garnka włóż majonez i dodaj szklankę wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadź majonez w wodzie, następnie dolej pozostałą wodę. Wsyp sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty, dorzuć czosnek. Wymieszaj i włóż umyty schab.
Na niewielkim ogniu wszystko zagotuj i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotuj 5 minut. Następnie zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Po tym czasie garnek ponownie postaw na palniku, zagotuj i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotuj 5 minut.
I tak jak poprzednio zdejmij garnek z palnika, nakryj pokrywką i odstaw na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie. Ugotowany schab przechowuj w lodówce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 235 kcal Białka: 28.4 g Tłuszcze: 13.5 g Wymienniki: 2.4 WBT: 2.4
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/schab-gotowany/