Batony czekoladowo-orzechowe
 
Składniki
  • 130 g orzechów brazylijskich
  • 130 g orzechów laskowych (bez skórki)
  • 65 g pestek dyni
  • 40 g nasion chia
  • 40 g czekolady 70%
  • 25 g prosa ekspadowanego
  • 15 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 75 g miodu (płynnego)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 160°C.
  2. Orzechy i czekoladę drobno posiekaj. Foremkę, najlepiej z wyciąganym dnem. posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam foremki prostokątnej do tarty 35cmx10cm.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dobrze ugnieć, możesz użyć wałka kuchennego. Włóż do piekarnika i piecz przez 30-35 minut aż będzie lekko złote. Następnie schłódź.
  4. Pokrój na podłużne paski o szerokości 3-3,5 cm. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 11 batonów, 10 cm x 3 cm Kalorie: 551 kcal Białka: 13.0 g Tłuszcze: 45.8 g Cukry: 21.8 g Wymienniki: 6.8 WW: 2.2 WBT: 4.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/batony-czekoladowo-orzechowe/