185 g pasty daktylowej (jeżeli używasz suszonych daktyli, namocz je wcześniej w gorącej wodzie, potem odciśnij)
45 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej
Składniki na masę (tortownica 18 cm średnicy)
550 g awokado (sam miąższ, koniecznie miękki)
150 g soku z limonki
170 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej
190 g płynnegomiodu
skórka otarta z limonki
Do podania
kiwi
czekolada
Składniki na spód (tortownica o średnicy 16 cm)
100 g orzechów pekan
35 g wiórków kokosowych
30 g ziarna kakao, pokruszonego
145 g pasty daktylowej (jeżeli używasz suszonych daktyli, namocz je wcześniej w gorącej wodzie, potem odciśnij)
35 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej
Składniki na masę (tortownica 16 cm średnicy):
440 g awokado (sam miąższ, koniecznie miękki)
120 g soku z limonki
135 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej
150 g płynnego miodu
skórka otarta z limonki
Przygotowanie
Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm.
Piekarnik nagrzej do 150°C. Orzechy i wiórki kokosowa wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 7-8 minut, aż będą podpieczone. Przełóż orzechy, wiórki kokosowe, kakao, pastę daktylową i olej kokosowy od malaksera i zmiksuj do drobnych kawałków ale nie aż do miałkiej konsystencji. Wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Przełóż zmiksowaną masę, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
Włóż wszystkie składniki na masę do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Przelej masę na schłodzony spód. Masę przykryj ją folą spożywczą tak, żeby szczelnie do niej przylegała. Awokado się wtedy nie utleni. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki podawaj od razu.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 358 kcal Białka: 2.5 g Tłuszcze: 29.2 g Cukry: 21.3 g Wymienniki: 4.8 WW: 2.1 WBT: 2.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-z-awokado/