Sałatka z ziemniaków truflowych, buraków i rzodkiewki
 
Składniki
  • 750 g ziemniaków truflowych (waga po obraniu)
  • 450 g rzodkiewek - powinny naprawdę szczypać w język :-)
  • 320 g buraków (waga po upieczeniu)
  • opcjonalnie do przybrania kiełki, np. buraka lub rzodkiewki
Dressing estragonowy
  • 1 szklanka świeżego estragonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka solonych kaparów (najlepiej, nie z zalewy)
  • 45 ml octu vinegret z białego wina
  • 45 ml oliwy z oliwek (lub innego oleju, np. z lnianki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 75 g majonezu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie
  1. Ziemniaki gotuj w łupinkach (koniecznie, zachowają swój fioletowy kolor) w osolonej wodzie przez ok. 20 minut lub do miękkości. Odstaw do ostygnięcia, następnie obierz z łupinek. Buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 40-60 minut. Ziemniaki pokrój na mniejsze cząstki. Buraki obierz ze skórki i pokrój na kawałki podobnej wielkości. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki.
  2. Dressing - włóż estragon, czosnek, kapary, ocet, oliwę, cukier, sól i pieprz do malaksera i wymieszaj. Przełóż do większej miski, wymieszaj z majonezem.
  3. Wymieszaj ziemniaki, buraki i rzodkiewki z dressingiem, dopraw solą i pieprzem. Możesz przybrać kiełkami.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 113 kcal Białka: 1.2 g Tłuszcze: 4.9 g Cukry: 16.1 g Wymienniki: 2.1 WW: 1.6 WBT: 0.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/przekaski/salatka-z-ziemniakow-truflowych-burakow-i-rzodkiewki/