Tarta z membrillo i gorgonzolą
 
Składniki
Składniki na kruche ciasto
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 85 g masła
  • 45 g śmietany 18%
  • 10 g nasion chia
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie
  • 100 g gorgonzoli
  • 525 g dyni (waga po obraniu i upieczeniu, bez gniazda nasiennego)
  • 75 g sera pleśniowego (ja użyłam gorgonzoli, w oryginalnym przepisie - stilton)
  • 3 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • sól (najlepiej himalajska)
  • pieprz
  • 15 g oleju z pestek winogron
Przygotowanie
  1. Nagrzej piekarnik do temperatur 220oC. Dynię piżmową obierz i pokrój w kostki o boku 2 cm, obtocz ją w oliwie doprawionej solą i pierzem. Rozłóż na blasze. Piecz 30 minut, raz odwracając kawałki, aż się zrumienią. Odstaw do ostygnięcia i zmniejsz temperaturę do 180oC.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę i sól. Pokrój masło w centymetrową kostkę i dodaj do mąki. Czubkami palców wymieszaj z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrób w środku wgłębienie i dodaj śmietanę i nasiona chia. Powoli wyrabiaj ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, dodaj więcej mąki, jeżeli potrzeba wodę. Wyłóż ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniataj delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawiń w plastikową folię i chłódź przez co najmniej 20 minut.
  3. Natłuść lekko formę na tartę o średnicy 23 cm. Nagrzej piekarnik do temperatur 180oC. Ciasto rozwałkuj na grubość 3mm na stolnicy delikatnie oprószonej mąką (ciasto możesz wałkować pomiędzy warstwami folii spożywczej). Owiń ciasto wokół wałka i rozwiń je luźno nad formą. Wciśnij ciasto w rowki na boku formy (w formie bez rowków dociśnij starannie do boku). Wyrównaj brzeg. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut. Nakłuj ciasto na dnie formy widelcem, by umożliwić wydostawanie się pary podczas pieczenia. Zgnieć lekko kawałek pergaminu (lub papieru do pieczenia), tworząc z niego kulkę. Rozprostuj papier i wyłóż nim ciasto w formie. Na papier rozsyp fasolę lub ryż, tak by utworzyła się pojedyncza warstwa. Podpiekaj ciasto 25 minut lub do chwili, gdy stwardnieje. Usuń ziarna fasoli i papier, posmaruj ciasto na dnie formy roztrzepanym jajkiem. Piecz następne 7 minut.
  4. Rozłóż upieczoną dynię na spodzie ciasta, poprzekładaj kawałkami gorgonzoli i pokrojoną marmoladą membrillo. Umieść w misce jajka i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Ubij, a następnie wlej do formy. Wstaw na 40 minut do piekarnika, aż masa jajeczna się zetnie. Lekko ostudzić przed wyjęciem z formy. Pozostawi na 5 minut i dopiero wówczas pokrój.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 260 kcal Białka: 7.0 g Tłuszcze: 17.3 g Cukry: 19.2 g Wymienniki: 3.7 WW: 1.9 WBT: 1.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/tarta-z-membrillo-i-gorgonzola/