Czekoladowy sernik z tofu z galaretką wiśniową z chilli
 
Składniki
Na spód
  • 80 g rozpuszczonego masla
  • 120 g herbatników
  • 30 g brązowego cukru
  • 5 g nasion czarnego sezamu
  • 1 szczypta imbiru w proszku
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta soli
Na sernik
  • 200 g czekolady 70%
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 2 płatki żelatyny
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 200 g silken tofu
  • 150 g serka kremowego
  • 10 ml likieru cointreau (opcjonalnie)
Na galaretkę
  • 270 puree z wiśni
  • 1 małe chilli
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 płatki żelatyny
Przygotowanie
  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm.
  2. Herbatniki zmiksuj w malakserze, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Boki i spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną tortownicę przełóż masę herbatnikową, wyrównaj i dokładnie dociśnij szpatułą lub łyżką. Włóż na 30 minut do lodówki.
  3. Silken tofu przełóż na sitko wyłożone tetrową ściereczką i odstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. W malakserze zmiksuj serek, dodaj cukier i zmiksuj ponownie, dodaj tofu i kontynuuj miksowanie aż do całkowitego połączenia się składników. Płatki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 10 minutach odciśnij je z nadmiaru wody i rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Dodaj masę serową i cointreau (opcjonalnie) i mieszaj do połączenia. Wylej tak przygotowaną masę do tortownicy na przygotowany spód i odstaw do lodówki na ok 4 godziny.
  4. W małym rondelku wymieszaj puree z wiśni, cukier, pokrojone drobno chilli. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia. Puree przecedź przez drobne sitko. Namocz 2 płatki żelatyny w zimnej wodzie. Po 10 minutach odciśnij je z nadmiaru wody, rozpuść w kąpieli wodnej a następnie wymieszaj z puree z wiśni. Wylej tak przygotowaną galaretkę na czekoladowy sernik, przynajmniej 1 godzinę po jego wstawieniu do lodówki. Chłódź dalej przez przynajmniej 3 godziny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 330 kcal Białka: 5.6 g Tłuszcze: 23.7 g Cukry: 23.5 g Wymienniki: 4.8 WW: 2.4 WBT: 2.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/czekoladowy-sernik-z-tofu-z-galaretka-wisniowa-z-chilli/