250 g pogniecionych bananów (mocno dojrzałych) (ok. 2-3 sztuki)
120 g śmietany 18%
100 g czekolady 70%
1 łyżka esencji waniliowej
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 165°C. Przygotuj keksówkę o wymiarach 23cmx12cmx7cm i nasmaruj masłem.
Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, aż masa się połączy. Wymieszaj razem wszystkie (mąkę, sodę i sól) sypkie składniki. Dodaj je do masy maślano-jajecznej i zmiksuj, aż wszystko się połączy.
Dodaj zgniecione banany, śmietanę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masę podziel na 2 części. Jedną wymieszaj dokładnie z rozpuszczoną czekoladą. Przekładaj do keksówki na zmianę ciemną i jasną masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 60-70 minut, aż włożony patyczek do środka ciasta będzie suchy.
Wyjmij z piekarnika i odstaw w keksówce na 10 minut. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź - najlepiej na kratce.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 341 kcal Białka: 6.0 g Tłuszcze: 17.5 g Cukry: 39.9 g Wymienniki: 5.8 WW: 4.0 WBT: 1.8
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/chleb-bananowy-z-czekolada/