Ciasto z mango z lukrem z marakui
 
Składniki
Ciasto
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 170 g masła
  • 140 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 340 pulpy z mango (gotowej z puszki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier z marakui
  • 20 g puree z marakui
  • 85 g cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i odłóż. Formę 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misie miksera utrzyj masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia się składników. Dodaj ekstrakt z wanilii i zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, pulpę z mango, wymieszaj szpatułką lub rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj.
  3. Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 60 - 75 minut, do wypieczenia i tzw. suchego patyczka. Wyjmij, przez chwilę wystudzić w formie a następie przełóż na metalową kratkę i wystudź do temperatury pokojowej.Wystudzone ciasto polukruj.
Lukier z marakui
  1. Do cukru dodaj puree z marakui i ucieraj mikserem ręcznym (jedną końcówką) aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 333 kcal Białka: 5.4 g Tłuszcze: 13.9 g Cukry: 46.5 g Wymienniki: 6.2 WW: 4.7 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-z-mango-z-lukrem-z-marakui/