Ciastka z kremem czekoladowym
 
Składniki
  • 100 g kremu czekoladowego cavalier (słodzony stewią)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 220 g mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
  1. Krem czekoladowy dzień wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin) włóż do formy silikonowej z półkolistymi otworami o średnicy 2,5 cm (wypełnij 14 otworów) i wstaw do zamrażalnika.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło ubijaj na jasny krem razem z cukrem pudrem i kakao (ok. 5 minut). Dodaj jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Przesyp do ubitej masy i wymieszać. Masę podzielić na 14 części.
  4. Formuj placuszki, na środku kładź wyciągnięte z zamrażalnika półkule kremu czekoladowego i zlepiaj dokładnie brzegi ciasta. Układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 13 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 ciastek Kalorie: 480 kcal Białka: 8.3 g Tłuszcze: 27.9 g Cukry: 49.0 g Wymienniki: 7.7 WW: 4.9 WBT: 2.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciastka-z-kremem-czekoladowym/