Śledź w śmietanie
 
Składniki
  • 400 g płatów śledziowych, matjasa (ok. 5-6 sztuk)
  • 100 g cebuli
  • 200 g ogórka kiszonego
  • 250 g kwaśnej 18% śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie
  • łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • ocet
Przygotowanie
  1. Matiasy moczymy ... no tu każdy ma swoją szkołę i nie będę polemizować, która jest najlepsza. Swoje śledzie moczyłam 3 razy po 20 minut, zmieniając po każdym razie wodę. Do ostatniej porcji wody dodałam 2-3 łyżek octu. Ości zmiękną a śledź zachowa swój kolor. Potem śledzie wyjmij, osusz i pokrój w romby.
  2. Do przygotowania cebuli w garnku podgrzej szklankę wody z ½ szklanką octu, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę cukru. Cebulę pokrój w wiórki i dodaj do wody, zagotuj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie cebulę odcedź i poczekaj aż wystygnie.
  3. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Do naczynia daj śmietanę, ogórki, przygotowaną wcześniej cebulę, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj śledzie i wmieszaj je delikatnie w przygotowaną miksturę. Przełóż do mniejszego naczynia, przykryj, wstaw do lodówki i zapomnij o nich najlepiej na ok. 3 dni. Potem wyjmujesz, jesz i się delektujesz.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 146 kcal Białka: 9.4 g Tłuszcze: 11.3 g Cukry: 1.8 g Wymienniki: 1.6 WW: 0.2 WBT: 1.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/sledz-w-smietanie-i-sledz-w-oleju-rydzowym-1-1/