Ciasto limonkowe z czarnym sezamem
 
Składniki
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka nasion czarnego sezamu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • skórka starta z dwóch limonek
  • 1 łyżeczka soku pomarańczowego
Lukier i dekoracja
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • skórka starta z jednej limonki
  • nasiona czarnego sezamu
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC (160ºC z termoobiegiem). Lekko natłuść i wyłóż papierem keksówkę o pojemności 900 ml.
  2. Na małą patelnię wsyp nasiona czarnego sezamu. Praż je przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Przesyp je do moździerza i rozgnieć je tłuczkiem.
  3. Pozostałe składniki ciasta przełóż do misy miksera i mieszaj je ok. 2 minuty aż będzie lekkie i kremowe, dodaj przygotowane nasiona sezamu. Ciasto przełóż do formy i piecz 35-40 minut lub do czasu gdy patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na 10 minut, następnie wyłóż je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  4. Żeby zrobić lukier wymieszaj cukier puder z sokiem z limonki. Łyżką wyłóż lukier na ciasto, posyp skórką z limonki i nasionami sezamu.
  5. Ciasto możesz przechowywać w nieprzewiewnym pojemniku do 5 dni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 400 Białka: 5.6g Tłuszcze: 20.3g Cukry: 48.7g Wymienniki: 7.0 WW: 4.9 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-limonkowe-z-czarnym-sezamem/