Ciasto czekoladowe z guinnessem
 
Składniki
  • 120 ml guinnessa
  • 120 g masła pokrojonego w kostkę
  • 30 g ciemnego kakao w proszku
  • 180 g drobnego cukru
  • 65 g kwaśnej śmietany
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 130 g mąki orkiszowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1¼ łyżeczka sody oczyszczonej
Krem
  • 350 g mascarpone
  • 60 g cukru pudru, przesianego
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 195ºC (175ºC z termoobiegiem). Lekko natłuść i wyłóż papierem tortownicę o średnicy 18 cm.
  2. Połącz guinnessa i masło w średnim rondlu i podgrzej na średnim ogniu. Mieszaj delikatnie, aż masło się stopi, pilnując, by płyn nie zawrzał. Przesiej do rondla kakao i cukier, wymieszaj trzepaczką i przelej do średniej miski.
  3. W osobnej misce wymieszaj trzepaczką kwaśną śmietanę z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie przelej do miski z guinnessem, stale mieszając trzepaczką. Dodaj przesianą mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj trzepaczką na gładkie ciasto. Wlej do tortownicy i piecz 40 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z tortownicy i przełóż na kratkę.
  4. Mascarpone i cukier ubijaj w misie miksera, aż składniki się połączą. Gdy ciasto wystygnie przekrój na na pół, przełóż połową przygotowanego kremu a drugą połową posmaruj górną część ciasta.
  5. Ciasto możesz udekorować czekoladą zestruganą obieraczką na wiórki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 394 Białka: 4.2g Tłuszcze: 25.7g Cukry: 36.4g Wymienniki: 6.1 WW: 3.6 WBT: 2.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-czekoladowe-z-guinnessem/