100 g ciasteczek amaretti + 2 łyżeczki do posypania
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wysmaruj tłuszczem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W małym garnuszku rozpuść masło. Ciasteczka pokrusz. Do dużej miski miski przełóż przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, rozpuszczoną czekoladę, rozpuszczone masło, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj aż do połączenia się składników. Przełóż połowę masy do formy o pojemności 2l. wsyp pokruszone ciasteczka i przykryj jej pozostałą masą. Formę włóż do piekarnika. Wygładź powierzchnię i wstaw babkę do piekarnika na 40-45 minut, chociaż dobrze jest wbić zaostrzony patyczek w środek ciasta po 30 minutach.
Kiedy ciasto jest upieczone, a patyczek czysty po wyjęciu z ciasta (oczywiście lepkie nadzienie zostanie na patyczku), odstaw babkę w foremce na 10 minut do ostygnięcia a następnie wyjmij ostrożnie babkę na metalową kratkę. Kiedy całkowicie ostygnie, oprósz ją pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego :-)