Babka z białą czekoladą i amaretti
 
Składniki
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g cukru
  • 100 g białej czekolady,
  • 125 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g ciasteczek amaretti + 2 łyżeczki do posypania
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wysmaruj tłuszczem.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W małym garnuszku rozpuść masło. Ciasteczka pokrusz. Do dużej miski miski przełóż przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, rozpuszczoną czekoladę, rozpuszczone masło, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj aż do połączenia się składników. Przełóż połowę masy do formy o pojemności 2l. wsyp pokruszone ciasteczka i przykryj jej pozostałą masą. Formę włóż do piekarnika. Wygładź powierzchnię i wstaw babkę do piekarnika na 40-45 minut, chociaż dobrze jest wbić zaostrzony patyczek w środek ciasta po 30 minutach.
  3. Kiedy ciasto jest upieczone, a patyczek czysty po wyjęciu z ciasta (oczywiście lepkie nadzienie zostanie na patyczku), odstaw babkę w foremce na 10 minut do ostygnięcia a następnie wyjmij ostrożnie babkę na metalową kratkę. Kiedy całkowicie ostygnie, oprósz ją pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego :-)
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 385 Białka: 5.8g Tłuszcze: 18.6g Cukry: 48.4g Wymienniki: 6.8 WW: 4.8 WBT: 2.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/babka-z-biala-czekolada-i-amaretti/