W małym garnuszku podgrzej wino na średnim ogniu aż zacznie się gotować. Dodaj posiekane morele i ściągnij garnuszek z ognia. Odstaw do ostudzenia, około 30 minut.
Podgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż formę na tartę z gładkimi bokami o średnicy 23 cm papierem do pieczenia. Natłuść boki i spód formy olejem.
W misie miksera wyposażonego w końcówkę do mieszania ubijaj miękkie masło z olejem na średniej prędkości ok 10 sekund, następnie dodaj cukier, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i wanilię. Ubijaj nadal ok. 3 minut. Dodaj jajka, jedno po drugim, mieszaj aż do połączenia się składników.
W średniej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki na zmianę z suszonymi morelami (razem z winem) do ubitego masła. Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Piecz ok 30 minut, aż patyczek włożony do ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj go pozostałym masłem (28 g), posyp pozostałym cukrem (10 g) i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Wyjmij ciasto ponownie z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Wyjmij ciasto z formy i możesz je podawać.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 353 kcal Białka: 4.9 g Tłuszcze: 17.6 g Cukry: 43.9 g Wymienniki: 6.2 WW: 4.4 WBT: 1.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-z-suszonymi-morelami/