Soczewica i suszone pomidory w liściach boćwiny
 
Składniki
  • 50 g suszonych pomidorów (nie w zalewie)
  • 150 g czerwonej soczewicy (suchego produtku)
  • 28 dużych liści boćwiny (bez ogonków)
  • 80 g cebuli
  • 36 g (4 łyżki) oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Soczewicę wypłukać. Na jedną część soczewicy przygotować 3 części wody (na 150 g - 600 ml). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu z solą morską przez 35 minut.
  2. Cebulę skroić na drobne kawałki podsmażyć na oliwie z oliwek.
  3. Pomidory pokroić bardzo drobno i dodać do cebuli.
  4. Dołożyć ugotowaną soczewicę, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być odparowany z wody. Porcje farszu o wadze 15 g zawijać w liście boćwiny jak gołąbki. Gotować na parze ok. 15 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 236 kcal Białka: 12.8 g Tłuszcze: 10.4 g Cukry: 23.0 g Wymienniki: 3.7 WW: 2.3 WBT: 1.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/soczewica-i-suszone-pomidory-w-lisciach-bocwiny/