Czekoladowy sernik brulee
 
Składniki
Spód
  • 340 g herbatników czekoladowych
  • 40 g mąki migdałowej
  • 100 g rozpuszczonego masła
Wypełnienie
  • 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub gotowego na sernik
  • 350 g ricotty
  • 220 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g ciemnej czekolady (rozpuszczonej)
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Wierzch
  • 55 g cukru
Przygotowanie
  1. Przełóż pokruszone herbatniki i mąkę migdałową do malaksera i zmiksuj. Dodaj rozpuszczone masło. Ponownie miksuj aż do połączenia się składników.
  2. Wyłóż dno lekko natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Przesyp przygotowaną masę i wyłóż nią dno i boki tortownicy. Włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Piekarnik nagrzej do 150 st. C. Przełóż ser, ricottę i cukier do malaksera i miksuj przez 2-3 minut aż masa będzie gładka. Zeskrob z boków masę i dodaj jajka oraz połowę wanilii i miksuj przez 1 minutę. Przełóż ⅔ masy do dużej miski i odstaw. Do pozostałe masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj aż do całkowitego połączenia. Przełóż czekoladową masę na spód przygotowanej wcześniej tortownicy i wygładź ją. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą i pozostałą wanilię. Dodaj przygotowaną mieszankę do pozostałej masy. i zmiksuj do połączenia. Delikatnie przełóż masę na masę czekoladową i wygładź.
  4. Piecz przez 55 minut do 1 godziny lub do momentu aż brzegi się zetną a środek pozostanie lekko nieścięty.
  5. Wyłącz piekarnik. Sernik trzymaj jeszcze w piekarniku przez 20 minut przy zamkniętych drzwiach. Następnie wyjmij go z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 30 minut przed włożeniem go na 2-3 godziny do lodówki.
  6. Posyp sernik cukrem i używając palnika skarmelizuj go. Podawaj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 340 kcal Białka: 12,3 g Tłuszcze: 18,0 g Cukry: 32,1 g Wymienniki: 5,3 WW: 3,2 WBT: 2,1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/czekoladowy-sernik-brulee/