Zupa dyniowo-ziemniaczana z krewetkami
 
Składniki
  • 400 g dyni hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • łyźka curry
  • 100 g cebuli
  • 5 g czosnku
  • 40 g masła
  • 750 mln bulionu
  • 250 g mleka kokosowego
  • 120 g krewetek tygrysich
  • pieprz
  • sól
  • kwaśna śmietana do smaku
Przygotowanie
  1. Dynię obierz, wydrąż pestki i pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w taką samą kostkę jak dynię. Posiekaj obraną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku, podsmaż na maśle cebulę i czosnek, ąż się zrumienią. Dodaj curry, podsmaż a nastepnie dodaj dynię i ziemniakami. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż jeszcze około minuty.
  3. Wlej do garnka przygotowany wcześniej bulion i gotuj wszytko 15-20 min. Zdejmij z ognia i zmiksuj. Dodaj mleko kokosowe, gotuj jeszcze przez chwilę, przypraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Krewetki oczyść, pokrój na kawałki i wrzucić do zupy. Po ok. 2-3 minutach będą gotowe. Możesz podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4-6 Kalorie: 76 Białka: 5.2 Tłuszcze: 3.8 Cukry: 5.4 Wymienniki: 1.1 WW: 0.5 WBT: 0.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-dyniowo-ziemniaczana-z-krewetkami/