Bezglutenowe blondie z orzechami macadamia
 
Składniki
  • 140 g orzechów macadamia
  • 170 g niesolonego masła
  • skórka z dwóch limonek
  • 115 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 55 g tagatozy
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 70 g mąki z ryżu kleistego
  • 45 g mąki kokosowej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 180 g białej czekolady, posiekanej
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
  2. Wyłóż papierem do pieczenia formę kwadratową o boku 25 cm.
  3. Orzechy wyłóż na blaszkę i piecz je w piekarniku 5-7 minut. Wyjmij je i odstaw do wystygnęcia. Potem posiekaj.
  4. W czasie, kiedy orzechy się pieką rozpuść masło w małym rondelku. Limonkę zetrzyj bezpośrednio nad garnkeim z rozpuszczonym masłem i gotuj przez kilka minut, żebym masło się zaparzyło, miejszając od czasu do czasu.
  5. Cukier trzcinowy wsyp do dużej miski i dodaj do niego rozpuszczone masło ze skórką z limonki. Odstaw do ostygnięcia na 5 minut, następnie wmieszaj jajko i ekstrakt z wanilii.
  6. Przesiej do miski mąkę z ryżu kleistego i mąkę kokosową wymieszane z proszkiem do pieczenia i sól.
  7. Mieszaj intensywnie aż do połączenia się składników, następnie wmieszaj posiekane orzechy i białą czekoladę.
  8. Ciasto przełóż do przygotowanej formy i używając małej szpatuły rozprowadź ciasto rówomiernie. Piecz je w piekarniku aż urośnie i będzie błyszczące i lekko popękane na górze, a patyczek włożony w środek ciasta będzie oblepiony kilkoma dużymi, mokrymi okruchami, około 18-22 minut.
  9. Pozwól ciastu wystygnąć, następnie wyjmij z formy i ostrym nożem pokrój na 25 części.
  10. Ciasto przechowuj w temperaturze pokojowej, do 3 dni.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 513 kcal Białka: 5.4 Tłuszcze: 38.1 Cukry: 37,2 Wymienniki: 7.3 WW: 3.7 WBT: 3.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/bezglutenowe-blondie-z-orzechami-macadamia/