650 g brzoskwiń (waga bez pestek, po obraniu) - około 3-4 sztuk
250 g mleka kosowego
50 g mlega ryżowego
30 g tagatozy
50 g syropu z agawy
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skrobi kukurydzianej
½ łyżeczki agar agar
Przygotowanie
Spód
Włóż wszystkie składniki na spód i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję grubszego piasku. Przełóż masę do formy na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyciąganym dnem) i wyłóż nią spód i boki. Przełóż do lodówki na czas robienia wypełnienia.
Wypełnienie
Brzoskwinie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do do malaksera, dodaj mleka tagatozę, miód, sok z cytryny i esencję waniliową. Miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przecedź płyn przez sitko do rondelka i postaw na gazie. Dodaj skrobię kukurydzianą i agar agar, podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować poczekaj jeszcze 1 minutę i zestaw go z ognia do lekkiego ostudzenia. Następnie przej płyn na przygotowaną wcześniej formę i wsk
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 218 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 11.6 g Cukry: 23.1 g Wymienniki: 3.6 WW: 2.3 WBT: 1.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/tarta-brzoskwiniowa/