Tarta brzoskwiniowa
 
Składniki
Spód
  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 150 g pasty daktylowej
  • 150 g orzechów ziemnych
  • 50 g oleju kokosowego rozpuszczonego
Wypełnienie
  • 650 g brzoskwiń (waga bez pestek, po obraniu) - około 3-4 sztuk
  • 250 g mleka kosowego
  • 50 g mlega ryżowego
  • 30 g tagatozy
  • 50 g syropu z agawy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki agar agar
Przygotowanie
Spód
  1. Włóż wszystkie składniki na spód i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję grubszego piasku. Przełóż masę do formy na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyciąganym dnem) i wyłóż nią spód i boki. Przełóż do lodówki na czas robienia wypełnienia.
Wypełnienie
  1. Brzoskwinie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do do malaksera, dodaj mleka tagatozę, miód, sok z cytryny i esencję waniliową. Miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przecedź płyn przez sitko do rondelka i postaw na gazie. Dodaj skrobię kukurydzianą i agar agar, podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować poczekaj jeszcze 1 minutę i zestaw go z ognia do lekkiego ostudzenia. Następnie przej płyn na przygotowaną wcześniej formę i wsk
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 218 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 11.6 g Cukry: 23.1 g Wymienniki: 3.6 WW: 2.3 WBT: 1.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/tarta-brzoskwiniowa/