Placki cukiniowe
 
Składniki
  • 300 g cukinii
  • 15 g mąki kukurydzianej
  • 15 g mąki z ryżu kleistego
  • 1 jajko kurze (lub 6 jajek przepiórczych)
  • 1 łyżka mleka ryżowego
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • ½ łyżeczki łuski babki jajowatej
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
  1. Cukinię (nieobraną) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąki przesiej do miski, dodaj łuski babki jajowatej, roztrzepane jajko i mleko, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj z cukinią.
  2. Rozgrzej olej na patelni, nakładaj po łyżce masy i smaży placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą zrumienione, przewróć je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Ja podawałam placuszki z delikatnym twarożkiem kozim. Zuzi taki wariant bardzo posmakował.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 9 Kalorie: 210 kcal Białka: 4.2 g Tłuszcze: 16.8 g Cukry: 10.6 g Wymienniki: 1 WW: 0.4 WBT: 0.6
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/placki-z-cukinii/