Ciasto czekoladowo-czereśniowe bezglutenowe
 
Składniki
  • 60 g masła
  • 75 g cukru nierafinowanego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 45 g mąki z sorgo
  • 30 g mąki owsianej bezlgutenowej
  • 30 g mąki z ryżu kleistego
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 125 g czekolady o zawartości 70% miazgi kakaowej
  • 140 g dojrzałych ciemnych czereśni (waga po wydrylowaniu)
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 175 st C.
  2. Masło rozpuść i podgrzej w rondelku, Jak będzie gorące, przelej do większej miski i wmieszaj do niego ckukier. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymiejszaj. Przesiej do miski przez sitko wszystkie mąki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
  3. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę oraz przekrojone na pół i pozbawione pestek czereśnie.
  4. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem, przełóż do niej ciasto i używając małej szpatuły rozprowadź ciasto rówomiernie. Piecz 30 do 40 minut aż patyczek włożony w środek ciasta będzie oblepiony kilkoma dużymi, mokrymi okruchami.
  5. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 263 kcal Białka: 5.2 g Tłuszcze: 11.4 Cukry: 34.9 Wymienniki: 4.7 WW: 3.5 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-czekoladowo-czeresniowe-bezglutenowe/