Chleb bananowy bezglutenowy
 
Składniki
  • 50 g mąki z brązowego ryżu
  • 50 g mąki teff
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g skrobii kukurydzianej
  • 25 g skrobii ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki gumy ksantanowej (kluczowy składnik - jeżeli chcesz go pominąć zastąp go ½ łyżeczki gumy guar)
  • 250 g bananów
  • 190 g musu jabłkowego
  • 70 g oleju słonecznikowego (lub innego o neutralnym smaku)
  • 85 g miodu
  • 2 jajka kurze (lub 10 przepiórczych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 175°C
  2. Keksówkę o wymiarach 21x11 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche skladniki.
  4. W drugiej misce rozdrobnij widelcem banany a następnie dodaj pozostałe mokre składniki.
  5. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia się składników. Pieczk 50-60 minut aż do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i zostaw w keksówce aż do wystygnięcia. To ważne przy wypieku bezglutenowym.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 342 kcal Białka: 3.8 g Tłuszcze: 9.4 g Cukry: 37.7 g Wymienniki: 4.8 WW: 3.8 WBT: 1.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/chleb-bananowy-bezglutenowy/