Sałatka z quinoa, jarmużem i serem haloumi
 
Składniki
  • 70 g kaszy quinoa
  • 100 ml wody
  • 2 jajka
  • 60 g jarmużu
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g sera haloumi
  • 1 nieduże awokado (100 g bez skórki i pestki)
Dressing
  • 30 g tahini
  • 25 g wody
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Przełóż kaszę i wodę do małego garnuszka. Zagotuj, przykryj pokrywką i zredukuj gaz. Gotuj przez 12 minut. Odstaw na 5 minut.
  2. Ugotuj jajka na miękko. Obierz je.
  3. Na patelnie wlej łyżkę oliwy, wrzuć liście jarmużu podarte na mniejsze kawałki, smaż 2-3 minuty. Odstaw.
  4. Haloumi przełóż na patelnię i smaż przez 1 minutę na stronie aż będzie złocisty.
Dressing
  1. Wymieszaj tahini, wodę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem
  2. Podziel haloumi, quinoę, jarmuż, jajka i awokado pomiędzy talerze. Polej pozostałym dressingiem i dopraw solą i pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 182 kcal Białka: 9.3 g Tłuszcze: 12.7 g Cukry: 7.8 g Wymienniki: 2.3 WW: 0.8 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/salatka-z-quinoa/