70 g gruszki (waga po obraniu, bez ziaren nasiennych)
100 g sałaty radicchio
30 g octu balsamicznego
100 g soczewicy brązowej (suche ziarna)
20 g oleju
20 g orzechów włoskich
sól i czarny pieprz
Przygotowanie
Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Podczas gdy soczewica się gotuje rozgrzej na patelni połowę oleju. Smaż na nim haloumi przez 1-2 minuty lub do czasu, kiedy będzie złocisty. Zdejmij go z patelni i trzymaj w ciepłym miejscu.
Dodaj pozostały olej na patelnię, połóż radiccio i smaż ją przez 2 minuty z każdej strony. Dodaj połowę octu balsamicznego, połóż na patelni gruszki i obsmażaj je po ok 1 minuty z każdej strony.
Podziel soczewicę, haloumi, radicchio i gruszki pomiędzy 2 talerze. Posyp orzechami i pozostałym octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 161 kcal Białka: 8.4 g Tłuszcze: 9.4 g Cukry: 10.6 g Wymienniki: 2.3 WW: 1.1 WBT: 1.2
Recipe by 3mamcukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/salatka-z-soczewica-radicchio-i-haloumi/