Ciastka imbirowe bezglutenowe
 
Składniki
  • 170 g masła
  • 130 g cukru
  • 60 g melasy z morwy
  • 1 jajko
  • 155 g mąki z ryżu kleistego
  • 25 g mąki owsianej
  • 35 g mąki gryczanej
  • 35 g mąki teff
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru mielony
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 70 g imbiru kandyzowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki ekstraku z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 165°C.
  2. Do misy miksera wsyp cukier i masło i ubijaj je na średniej prędkości przez 6-8 minut aż będą dobrze wymieszane a masa będzie miała piaskową strukturę. Dodaj melasę, jajko i wanilię, zwiększ prędkość i ubijaj przez następne 2 minuty aż masa będzie jasna i kremowa. Sodę oczyszczoną razem z mąkami przesiej a następnie dodaj do ubitej masy, dodaj również imbir starty, imbir mielony i sól. Miksuj na niskiej prędkości aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj kandyzowany imbir. Wmieszaj je delikatnie. Schłódź ciasto w lodówce przez 30-45 minut.
  3. Z kawałków masy o wadze ok. 40 g rób kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między kulkami zostawiaj odstępy. Ja je ułożyłam na dwóch blaszkach. Spłaszcz kulki i włóż blachy do piekarnika. Piecz przez 8-12 minut. Studź ciastka przez 10 minut po czym przełóż je na kratkę do studzenia aż do całkowitego schłodzenia.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 20 Kalorie: 465 kcal Białka: 3.8 g Tłuszcze: 21.5 g Cukry: 64.0 g Wymienniki: 8.5 WW: 6.4 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciastka-imbirowe-bezglutenowe/