Czekoladowe ciastka z chufas bezglutenowe
 
Składniki
  • 150 g mąki z chufas
  • 45 g cukru kokosowego
  • 65 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 70 g czekolada 70%
Przygotowanie
  1. W średniej misce wymieszaj cukier, rozpuszczone masło, jajko i ekstrakt z wanilii. Dodaj przesianą mąkę z orzechów tygrysich, sól, sodę oczyszczoną i mieszaj aż do połączenia się składników. Wmiejszaj posiekane kawalki czekolady i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  2. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
  3. Odmierzaj 30 g ciasta, formuj z niego kulkę, odkładaj na przygotowaną blachę i spłaszczaj je dłonią.
  4. Piecz ciasteczka 12-15 minut. Wyciągnij z piekarnika, odczekaj 10 minut a następnie odstaw je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 483 kcal Białka: 5.6 g Tłuszcze: 36.3 g Cukry: 33.4 g Wymienniki: 6.8 WW: 3.3 WBT: 3.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciastka-z-chufas/