Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym
- 650 g kalafiora
- 120 g cebuli
- ząbek (10 g) czosnku
- 3 łyżki (27 g) oleju z pestek winogron
- 750 g bulionu warzywnego
- 400 g mleka kokosowego
- przyprawy: kolendra, kurkuma, gorczyca kumin, kozieradka, koper włoski, odrobina chili
- sól i pieprz do smaku
- Przyprawy upraż na suchej patelni.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę, podsmażaj ją ok. 2 minut. dodaj do garnka kalafiora oraz czosnek, gotuj dalsze 2 minuty.
- Dodaj bulion i doprowadź zupę do wrzenia.
- Dodaj mleko kokosowe, uprażone wcześniej przyprawy i wszystko wymieszaj.
- Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu, ok. 20 minut, aż kalafior będzie miękki.
- W czasie kiedy zupa się gotuje przygotuj ciecierzycę.
- Odstaw zupę z gazu, blenduj aż będzie gładka i kremowa. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kalorie: 49 kcal Białka: 3.3 g Tłuszcze: 2.8 g Cukry: 2.7 g Wymienniki: 0.7 WW: 0.3 WBT: 0.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-kalafiorowa-z-kokosowym/
3.5.3251