Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym
 
Składniki
  • 650 g kalafiora
  • 120 g cebuli
  • ząbek (10 g) czosnku
  • 3 łyżki (27 g) oleju z pestek winogron
  • 750 g bulionu warzywnego
  • 400 g mleka kokosowego
  • przyprawy: kolendra, kurkuma, gorczyca kumin, kozieradka, koper włoski, odrobina chili
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Przyprawy upraż na suchej patelni.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę, podsmażaj ją ok. 2 minut. dodaj do garnka kalafiora oraz czosnek, gotuj dalsze 2 minuty.
  3. Dodaj bulion i doprowadź zupę do wrzenia.
  4. Dodaj mleko kokosowe, uprażone wcześniej przyprawy i wszystko wymieszaj.
  5. Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu, ok. 20 minut, aż kalafior będzie miękki.
  6. W czasie kiedy zupa się gotuje przygotuj ciecierzycę.
  7. Odstaw zupę z gazu, blenduj aż będzie gładka i kremowa. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 49 kcal Białka: 3.3 g Tłuszcze: 2.8 g Cukry: 2.7 g Wymienniki: 0.7 WW: 0.3 WBT: 0.4
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-kalafiorowa-z-kokosowym/