Placki z dyni
 
Składniki
  • 250 g miąższu surowej dyni (bez skóry i pestek) (ja użyłam dyni hokkaido)
  • 100 g sera ricotta
  • sól morska
  • 2 jajka
  • 27 g (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 27 g (3 łyżki) oleju z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie
  1. Dynię zetrzeć a tarce o małych oczkach, włożyć do miski, dodać żółtka i rozdrobniony ser, doprawić solą. Białka ubić na pianę, dodać do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką. Rozgrzać patelnię, nakładać nieduże porcje masy, rozpłaszczać łyżką i smażyć placki na umiarkowanym ogniu przez około minutę z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i nie będą już surowe w środku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 168 kcal Białka: 6.9 kcal Tłuszcze: 11.8 g Cukry: 8.7 g Wymienniki: 2.2 WW: 0.9 WBT: 1.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/placki-z-dyni/