Do rondelka wsyp cukier, dodaj syrop i mleko. Doprowadź do zagotowania. Zdejmij rondelek z palnika i odstaw do lekkiego wystudzenia (na 1-2 minuty).
Dodaj masło, sól i korzenne przyprawy. Mieszaj do chwili, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Mąkę przesiej do miski razem z sodą. Dodaj płynną masę maślano-korzenną i wymieszaj całość do uzyskania ciasta.
Ciasto zawiń w folię spożywczą lub wstaw do szklanego naczynia i włóż do lodówki na 49 godzin.
Po dwóch dniach wyjmij ciasto z lodówki. Odrywaj kawałki, formuj je w dysk i rozwałkuj je na lekko posypanym blacie na grubość 2 mm (jeżeli nie masz miarki w oku, wygodnie jest użyć wałka, który umożliwia wałkowanie na ustaloną wysokość). Wycinaj foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) na środkowym poziomie około 5 do 6 minut. Czas pieczenia dopasuj tak, żeby pierniczki nie był brązowe po bokach. Studź je przez chwilę na blasza, a potem przełóż na kratkę. Jeszcze ciepłe są miękkie, a stygnąc twardnieją.
Całkowicie wystudzone możesz polukrować.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 462 kcal Białka: 6.7 g Tłuszcze: 13.2 g Cukry: 79.2 g Wymienniki: 9.4 WW: 7.9 WBT: 1.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/finskie-pierniczki/