Ciasto dyniowe
 
Składniki
  • 250 g musu z dyni
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru (180 g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego (30g)
Przygotowanie
  1. Do przygotowania 250g musu z dynii proponuję ok. 300g dynii. Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i gotować na parze ok. 10 minut. Zmiksować. Ja odstawiam mus na trochę i zlewam wodę, która się zbierze na dnie. Wtedy ciasto po upieczeniu jest puszyste i delikatne. Mus z dynii można też uzyskać piekąc dynię. Dynię kroim na większe kawałki (ze skórą) i pieczemy w piekarniku nagrzeanym do 200 stopni przez ok. 1 godzinę lub do czasu gdy dynia będzie miękka. Z upieczonej dyni wybieramy kawałki dynii. Możemy je od razu zmiksować lub odstawić na godzinę, zlać wodę i dopiero wtedy zmiksować. Odważyć 250 g.
  2. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz ekstrakt z wanilii. Odstawić z ognia. Dodać mus z dyni, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy (100 g) na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką. Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
  3. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 375 kcal Białka: 5.5 g Tłuszcze: 19.8 g Cukry: 43.6 g Wymienniki: 6.4 WW: 4.4 WBT: 2.0
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-dyniowe/