Leniwe bezglutenowe
 
Składniki
  • 200 g sera twarogowego półtłustego
  • 35 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki kukurydzianej lub jaglanej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Ser biały i żółtka utrzyj na jednolitą masę. Z białek, po dodaniu szczypty soli, ubij sztywną pianę. Dodaj pianę do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy dodać mąki, dzięki czemu kluski nie zrobią się gumowate. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.
  2. Z przygotowanej masy uformuj wałeczek o średnicy ok. 2 cm, spłaszcz go i pokrój w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody. Po wypłynęciu podawaj.
  3. Podawać można z zasmażką z bułki tartej i masła z cynamonem i cukrem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 170 cal Białka: 12.0 g Tłuszcze: 5.0 Cukry: 19,3 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.9 WBT: 0.9
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/leniwe-bezglutenowe/