½ łyżeczki gumy ksantanowej (kluczowy składnik - jeżeli chcesz go pominąć zastąp go ½ łyżeczki gumy guar)
250 g bananów
190 g musu jabłkowego
70 g oleju słonecznikowego (lub innego o neutralnym smaku)
85 g miodu
2 jajka kurze (lub 10 przepiórczych)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli
Do podania:
200 g śmietanki 36%
200 g kajmaku
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 175°C
Formę o wymiarach 20x20 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche skladniki.
W drugiej misce rozdrobnij widelcem banany a następnie dodaj pozostałe mokre składniki.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia się składników. Pieczk 50-60 minut aż do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i zostaw w formie do wystygnięcia. To ważne przy wypieku bezglutenowym.
Kiedy ciasto się piecze ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj kajmak. Kajmakową śmietanę wyłóż na ostudzone ciasto.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 285 kcal Białka: 3.9 g Tłuszcze: 14.4 g Cukry: 34.9 g Wymienniki: 4,0 WW: 2,8 WBT: 1,2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/bezglutenowe-bananowe-z-kajmakiem/