Hummus buraczany
 
Składniki
  • 100 g suchej ciecierzycy
  • 40 g tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100g buraka
  • mielony kumin
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
  1. Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalej zimną wodą i zostawi na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedż i opłucz. Zalej dużą ilością świeżej wody i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odcedż, opłucz i obierz z łupinek.
  2. Buraki natrzyj olejem, owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez godzinę. Po upieczeniu obierz je i zmiksuj.
  3. Do przygotowanej ciecierzycy dodaj tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej sezamowy, sok z cytrynu, buraka, kumin, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Miksuj aż do otrzymania gładkiej pasty. Jeżeli jest za gęsta możesz dodać odrobinę wody.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 181 kcal Białka: 7.5 g Tłuszcze: 10.3 g Cukry: 14.5 g Wymienniki: 2.7 WW: 1.5 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/hummus-buraczany/