Ciasto marchewkowe bezglutenowe
 
Składniki
  • 50 g mąki z ryżu kleistgo
  • 25 g mąki owsianej
  • 25 g mąki jaglanej
  • 45 g drobnego cukru
  • 20 g tagatozy
  • 1 łyżeczka (5 g) sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (2 g) cynamonu
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 70 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 115 g orzechów włoskich
  • 115 g odsączonych ananasów z puszki
  • 130 g marchewki startej na średnich oczkach
Krem
  • 250 g serka philadelphia
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru (zrobiłam z cukru nierafinowanego)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ekstraktu)
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, tagatozę, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiej je. W drugim naczyniu roztrzep jajka z olejem. Połącz zawartość obu naczyń, dodaj marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszaj łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto, wyrównaj. Piecz w temperaturze 170ºC przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce.
Krem
  1. Wszystkie składniki umieść w mikserze i utrzyj na gładką masę. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż. Połową kremu przełóż ciasto, resztą rozsmarować na górze. Ozdób orzechami włoskimi, delikatnie oprósz cynamonem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 338 kcal Białka: 5.5 g Tłuszcze: 24.7 g Cukry: 23.4 g Wymienniki: 4.7 WW: 2.3 WBT: 2.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-marchewkowe-bezglutenowe/