Babka z ajerkoniakiem bezglutenowa
 
Składniki
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 50 g tagatozy
  • 50 g mąki jaglanej
  • 60 g mąki owsianej
  • 120 g mąki z ryżu kleistego
  • 20 g tapioki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła, stopionego i ostudzonego
  • 150 ml (180 g) ajerkoniaku
Przygotowanie
  1. Jajka ubij z cukrem do białości. Mąki przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  2. Do ubitych jajek, dodawaj stopniowo ajerkoniak. Ubijając masę na malutkich obrotach, dodawaj na zmianę, stopniowo, przesiane mąki i ostudzone masło.
  3. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelej je do formy na babkę do ⅔ wysokości formy, uprzednio wysmarowanej masłem.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 st C.
  5. Piecz ok. 40-50 minut (należy sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień upieczenia ciasta – jeśli jest gotowe, wbity w nie patyczek będzie suchy).
  6. Wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 15-20 minut, następnie wyjmij z formy i ostudź.
  7. Możesz posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 372 kcal Białka: 6.5 g Tłuszcze: 22.2 g Cukry: 35.8 g Wymienniki: 5.9 WW: 3.6 WBT: 2.3
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/babka-z-ajerkoniakiem-bezglutenowa/