Pierogi ruskie bezglutenowe
 
Składniki
Ciasto
  • 175 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki z ryżu kleistego
  • 25 g maranty trzcinowej
  • 15 g (4 łyżki) łuski babki jajowatej
  • 3 łyżki oleju
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczki soli
Nadzienie
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g twarogu koziego (może być krowi)
  • 200 g cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprze do smaku
Przygotowanie
Farsz
  1. Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę. Ceulę zeszklij i dodaj do ziemniaków i twarogu, utrzyj dokładnie, dodaj pieprz i sól do smaku.
Ciasto
  1. Babkę jajowatą zalej 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  2. Do miski przesiej mąki, dodaj dodajemy wodę z babką oraz większość pozostałej wody i dokładnie wymieszaj. Ja robiłam to ręcznie, do momentu aż powstało miękie i elastyczne ciasto, ok. 5-10 minut. W razie potrzeby dodaj resztę wody lub dosyp odrobinę mąki.
Pierogi
  1. Odetnij kawałek (pozostałą część przykryj ściereczką, żeby nie wysychało) rozwałkuj, zawijaj z farszem. Jeżeli pierogi nie chcą się sklejać posmaruj brzegi ciasta odrobiną wody.
  2. Wrzuć do gotujacej się i osolonej wody. Zamieszaj. Po wypłynięciu gotuj 2 minuty. Podawaj wedle uznania :-)
  3. Z tej porcji ciasta wychodzi ok 75 pierogów wycinanych z kółek o średnicy 7 cm.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 75 szt Kalorie: 148 Białka: 3.9 g Tłuszcze: 5.5 g Cukry: 20.7 g Wymienniki: 2.7 WW: 2.0 WBT: 0.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/pierogi-ruskie-bezglutenowe/