Zupa groszkowa
 
Składniki
  • 400 g groszku mrożonego (lub świeżego)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 20 g oliwy
  • 30 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją na rozgrzanej w garnku oliwie aż będzie delikatnie zrumieniona. Dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż aż do lekkiego zrumienienia.
  2. Do garnka dodaj groszek, wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. Groszek w tym czasie powinien być już miękki. Dodaj śmietankę, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj. Można serwować :-)
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 52 kcal Białka: 3.0 g Tłuszcze: 2.0 g Cukry: 5.4 g Wymienniki: 2.2 WW: 1.4 WBT: 0.8
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-groszkowa/