Muffinki z żurawiną i białą czekoladą
 
Składniki
  • 300 g mąki orkiszowej 405
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 80 g cukru
  • 75 g tagatozy
  • 220 g kwaśnej śmietany 12% (rzadkiej)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 100 g białej czekolady, drobno posiekanej
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę orkiszową, cukier, tagatozę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej do naczynia.
  2. W drugim naczyniu wymieszaj jajka, olej, kwaśną śmietanę i skórkę z pomarańczy - do połączenia skłądników. Dodaj do nich przesiane suche składniki i wymieszaj rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodaj żurawinę, białą czekoladę i wymieszaj.
  3. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do ¾ wysokości.
  4. Piec w temperaturze 160ºC (z uwagi na tagatozę temperatura nie może być wyższa) przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gotowe :-)
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 15 Kalorie: 361 kcal Białka: 4.6 g Tłuszcze: 16.9 g Cukry: 47.7 g Wymienniki: 6.5 WW: 4.8 WBT: 1.7
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/muffinki-z-zurawina/