Fasolowe brownie
 
Składniki
  • 200 g fasoli adzuki (suchy produkt)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy (18 g)
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii
  • 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 5 łyżek kakao (12 g)
  • 1 łyżeczka wodorowinianu potasu (5 g)
  • ½ łyżeczki sody (2,5 g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 16 połówek orzechów włoskich (40 g)
Przygotowanie
  1. Fasolę namaczamy na noc. Podwoi swoją objętość do 400 g. Gotujemy aż fasola zmięknie (ok 35-40 minut). Odsączamy z wody na sitku i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kwadratową formę (ja użyłam 25cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki poza orzechami przekładamy do blendera i miksujemy aż masa będzie gładka. Wylewamy masę do przygotowanej formy i kładziemy na wierzch połówki orzechów.
  3. Pieczemy przez 25 - 30 minut, aż patyczek po włożeniu będzie suchy.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 269 kcal Białka: 9.8 g Tłuszcze: 8.7 g Cukry: 38.0 g Wymienniki: 5.0 WW: 3.8 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/fasolowe-brownie/