200 ml wrzątku do gotowania i dodatkowo do przelania
kurkuma
imbir
bazylia
pieprz
oregano
kminek
kolendra
sól
Przygotowanie
Kaszę prażymy na sucho w garnku, często potrząsając, aż do momentu kiedy poczujemy przyjemny, ciepły zapach. Przelewamy ją wrzątkiem i odlewamy. Ja robię to dwa razy. Następnie dolewamy wodę (dwa razy więcej niż kaszy) i stawiamy na minimalnym ogniu. Doprawiamy kurkumą, następnie imbirem, bazylią, pieprzem, oregano, kminkiem, kolendrą a następnie solą. Gotujemy pod przykrycie na minimalnym ogniu nie mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia (ok. 15 minut). Ze 100g suchego produktu otrzymujemy ok. 350g ugotowanej, rozgrzewającej kaszy jaglanej. 100g kaszy ma 98 kcal.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 98 kcal Białka: 3.0 g Tłuszcze: 0.8 g Cukry: 19.5 g Wymienniki: 2.2 WW: 2.0 WBT: 0.2
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/kasza-jaglana/