Pokrusz herbatniki w malakserze, aż będą przypominać tartą bułkę, dodaj masło i jeszcze raz zmiksuj pulsacyjnie. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 20 cm, ugniatając ją dłońmi albo wypukłą stroną łyżki. Wstaw formę do lodówki, by masa stężała. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
Wymieszaj sery w misie malaksera do połączenia składników, dodaj śmietanę, mąki i cukier. Zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia skłądników. Wmieszaj jajka, a na końcu wanilię i sok z cytryny.
Nastaw wodę w czajniku. Na najniższy poziom piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą.
Przelej serową masę na zimny spód, wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
Ja dodatkowo używam obręczy z materiału nałożonej na tortownicę, żeby boki sernika nie wrosły szybciej.
Sernik wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Na wierzch nałóż przygotowaną wcześniej polewę a następnie schłódź w lodówce przez ok. 12 godzin.
Karmelizowanie czekolady
Piekarnik nagrzej do 120°C. Na blaszce rozłóż czekoladę. Piecz ją ok. 40 minut, mieszając szpatułką co ok. 10 minut. Powinna mieć płynną konsystencję. Zlej ją potem do słoiczka, ostudź i przechowuj pod przykryciem.
Polewa
W garnuszku podgrzewaj śmietaną prawie do zagotowania. Wsyp do niej czekoladę (ja przygotowałam sobie dzień wcześniej), odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 330 kcal Białka: 9.8 g Tłuszcze: 23.4 g Cukry: 20.1 g Wymienniki: 4.5 WW: 2.0 WBT: 2.5
Recipe by 3mam cukier at http://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/sernik-bialej-czekolady/