mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Alzacka tarta ze śliwkami

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5226
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_alzackatarta_n2.png

Porcja alzackiej tarty ze śliwkami  o wadze 100g ma 4,0 wymiennika, w tym 2,6 WW i 1,4 WBT. Inspiracją była znowu moja ulubiona książka - Wyśmienita kuchnia francuska.

Składniki:

• 430g śliwek przekrojonych na pół (waga śliwek bez pestek),

• 30 ml kirszu lub brandy ze śliwek,

• 320g ciasta kruchego,

• 40g konfitury malinowej (bez pestek)

 

Składniki na kruche ciasto:

• 175g mąki orkiszowej,

1/2 łyżeczki soli,

• 120g masła,

80ml lodowato zimkenj wody.

 

Składniki na krem:

• 2 jaja,

• 55g cukru pudru (ja zrobiłam cukier puder z cukru trzcinowego nierafinowanego),

• 185g śmietany 18%,

• starta skóka z 1/2 cytryny,

• 1/4 łyżeczki esencji waniliowej.

Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Pokroić masło w centymetrową kostkę i dodać do mąki. Czubkami palców wymieszać z masłem, tak by powstały drobne kruszynki. Zrobić w środku wgłębienie i wlać do niego jajko wymieszane z wodą. Powoli wyrabiać ciasto, aż utworzy się (nierówna) kula. Jeśli ciasto lekko się klei, należy dodać więcej mąki. Wyłożyć ciasto na chłodną stolnicę oprószoną mąką i zagniatać delikatnie (nie dłużej niż 20 sekund), aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawinąć w plastikową folię i chłodzić przez co najmniej 20 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wymieszać sliwki z kirszem lub śliwkową brandy i odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć nim płaską formę o średnicy 23 cm. Ponakłuwać ciasto, przykryć folią i obciążyć ją warstwą fasoli. Piec 15 minut, aż brzegi nieco stwardnieą i wyschną. Usunąć fasolę i folię. Posmarować spód z ciasta cienką warstwą dżemu. Przełożyć ciasto na ruszt na góze piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180°C. By przygotować krem, należy ubić jajka z cukrem, następnie, dalej ubijając, dodać śmietanę, skórę z cytryny, esencję waniliową i sok, który wpłynął ze śliwek. Połówki śliwek ułożyć na spodzie ciasta stroną przekrojoną do dołu, polać całość kremem. Piec 35-45 minut do momentu, kiedy czubek noża, zagłębiony w środek ciasta, po wyjęciu będzie czysty. Tartę podawać na ciepło lub ostudzoną do temperatury pokojowej.

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_alzackatarta_ww_20140103-225452_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_alzackatarta_tab_20140103-225503_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_alzackatarta_cal.png

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: mąka orkiszowa śliwki

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 22 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się